Khao Lak: hard werken, zuipen en beetje toerist - Reisverslag uit Ban Khao Lak, Thailand van markenjorien - WaarBenJij.nu Khao Lak: hard werken, zuipen en beetje toerist - Reisverslag uit Ban Khao Lak, Thailand van markenjorien - WaarBenJij.nu

Khao Lak: hard werken, zuipen en beetje toerist

Door: Mark en Jorien

Blijf op de hoogte en volg

10 December 2005 | Thailand, Ban Khao Lak

Hallo lieve mensen,

Hier weer een bericht uit het verre Thailand. We zijn inmiddels al een week in Khao Lak. We hebben besloten toch eerder daar naar toe te gaan en geen straatje meer te leggen op Phi Phi. Khao Lak is een kustplaats en behoorlijk getroffen door de Tsunami. Hier zijn ook de meeste slachtoffers gevallen in heel Thailand. Dit waren er namelijk 5000. We hebben ons bij aankomst direct ingeschreven bij het zogenaamde Tsunami Volunteer Center(TVC), een vrij groots opgezette organisatie. Er zijn momenteel 170 vrijwilligers aan het werk hier. Een aantal daar van zijn zelf ook betrokken geweest bij de Tsunami en hebben hun naasten verloren. Echt vreselijk verdrietige verhalen waarbij de tranen in je ogen springen. Er zijn een aantal projecten aan de gang: boten bouwen/repareren, meubels maken (ThaIkea!), huizen bouwen en binnenkort wordt er ook nog een beach-cleanup/divecamp opgestart. Een hele hoop dus. Elke maandag krijgen alle 'nieuwelingen' een orientatietour langs alle projecten. Dit duurde een hele dag, dus kan je nagaan hoeveel er nog gedaan moet worden. Wij zijn ingedeeld bij een project wat huizen bouwt. Op het moment zijn we bezig met 31 huizen te voorzien van funderingen voor de keuken. Dit gaat allemaal op de hand en ook het gereedschap wat we tot onze beschikking hebben is schaars, dus kortom; een hele klus. (Pappa Frans, je zou je doodlachen om hoe het er hier aan toe gaat en jouw inzichten zouden hier meer dan welkom zijn!, dus als je je geroepen voelt?!) De sfeer onder de vrijwilligers is geweldig, relaxed, open en we lachen ons elke dag weer krom. De mensen komen uit allerlei landen en zijn over het algemeen begin tot eind 20. Leuk om al die verschillen in cultuur te zien.
We werken in een soort open kinderboerderij met loslopende zwijnen, kippen, hanen, honden, katten en er zijn ook al slangen en schorpioenen gesignaleerd...! Zo grappig allemaal. De lokale mensen zijn je enorm dankbaar voor wat je doet en zorgen iedere middag voor een traditionele Thaise lunch (bijv. in de pepers zwemmende vissen en natuurlijk altijd geserveerd met witte lijst).

De werkdagen worden hier bijna altijd afgesloten met een gezamelijk diner in een willekeurig restaurantje, waarna we ons dan klemzuipen in de kroeg, om vervolgens de volgende dag alle alcohol er weer goed uit te zweten tijdens het werk... Behoorlijk slopend, maar oh zo leuk.
Van de week was er door het TVC een Ladyboy contest georganiseerd. Dit was echt hilarisch. Al die mannen die zich hadden opgedirkt met nagellak, mascara, strikjes, lippenstift, rokjes, neptieten, noem maar op. Sommigen waren echt net echt. De volgende dag kon je nog precies zien welke mannen er deel hadden genomen aan de contest door resten mascara en nagellak!

We slapen wederom in een schattig huisje op palen, maar helaas nog steeds geen warme douche. Hier kijken we allebei wel een beetje naar uit. Verder absoluut niks te klagen; het weer is stukken verbeterd; weinig tot geen regen meer gehad en een heerlijke temperatuur.

Wat ook zo gaaf is te horen dat bijna alle vrijwilligers hier voor een bepaalde periode naar toe komen, maar uiteindelijk twee of drie keer langer blijven dan gepland. Stiekem zouden wij ook nog wel een paar weekjes extra willen blijven en denken er sterk over om in januari voor nog twee weken terug te gaan.

De laatste dag op Phi Phi zijn we trouwens nog een snorkeltrip gaan maken naar Koh Phi Phi Ley (waar de film The Beach is opgenomen). Wouw, dit was echt onbeschrijflijk mooi. We zouden eigenlijk ook nog een Sharkwatch gaan doen om 6.00 uur in de ochtend, maar helaas was het weer daar te slecht voor. (Dus ook geen foto's, maar die komen er vast nog wel).
Misschien ook nog wel grappig om te vertellen voor de Pius X-lezers dat het mogelijk was een bandje op te zetten op Phi Phi. Er was in ieder geval een saxofoon aanwezig en Jorien had zo kunnen gaan spelen. Helaas waren we daarvoor te kort op Phi Phi. (Enne Geert, ik hou de baantjes voor je in de gaten hoor!).

Als laatse nog even: Allemaal bedankt voor jullie reacties. Dit wordt enorm gewaardeerd door ons.
Kijk verder nog even, indien je geinteresseerd bent, op de site www.tsunamivolunteer.net om een wat breder beeld te krijgen van de situatie hier.

Dit was het weer voorlopig. Het volgende bericht zal waarschijnlijk vanuit Koh Samui komen, daar gaan we volgende week heen en zullen we samen met de ouders van Mark een maand vakantie houden!

Liefs van ons

• 10 December 2005 - 10:37

Carola:

ben zo jaloers op jullie... Zit er nog een trip in het verschiet naar het noorden toe; Chiang Mai, Chiang Rai, grens met Cambodja etc. ?
    Geniet ervan op Koh Samui, maar dat zal vast geen probleem zijn :)
    Groetjes, Carola

• 10 December 2005 - 18:37

Pa En Ma (arth. En Annet.):

Wat een ander leuk leven hebben jullie nu. Dit vergeet je waarschijnlijk nooit meer. Volgende week kun je eindelijk weer een warme douche nemen. Lijkt me toch prettiger om je haar en zo te wassen.We zijn momenteel druk aan het pakken en hebben ook een aantal "dikke"boeken in de koffer.Pa is nog steeds zwaar verkouden, maar dat zal daar wel snel overgaan.We hebben ook de volunteerssite bekeken en weten nu ook hoe die engelsman eruit ziet. Fantastisch toch al die vrijwilligers en dat zoveel mensen daar aan mee helpen.Tot a.s. woensdag in levende lijve. Liefs en gr. pa en ma.

• 10 December 2005 - 19:21

Suzanne:

Hai schatjes,
    wist al dat jullie geweldige mensen waren maar wat leuk om dat bevestigd te zien in jullie mailtjes. Zo blij worden van het helpen van anderen, dat kan echt niet iedereen! Als jullie ooit terugkomen (en dat doen jullie natuurlijk!), zijn jullie vast negers door al die zon. Wat moeten jullie een geweldig gevoel van vrijheid hebben, met zo'n open toekomstbeeld wat betreft de reis. Volgens mij ken ik dat echt niet, als klagende maar hardwerkende nederlandse.. Alleen al daarvoor ben ik jaloers, gewoon wel kijken hoe het gaat lopen en waar jullie het naar je zin hebben. Wel grappig dt jullie OP vakantie, uitkijken naar een maand vakantie met Mark's pappa en mamma.... En over Nederland: niks veranderd, te koud voor Jorien (verwarming is weer met regelmaat kapot op Time Out)en vol met ontevreden mensen! Dus vermaak je daar maar lekker, met alle lachende toeristen met gelakte nagels. Jullie weten vast wel hoe Nederland geloot heeft voor het WK, maar ik weet eigenlijk niet of Mark dat interessant vindt? Nou in ieder geval, Argentinie doet met ons mee in groep C dus dat wordt een geweldige ervaring.
    En ik vind dat jullie erg leuk schrijven, dat moest ik nog even kwijt. En schrijf vooral zoveel (of dus zo weinig) als jullie zelf willen, vooral Chillen met een hoofdletter....

Dikke kus Suus

• 13 December 2005 - 15:51

Ianthe:

Podverdrie wat heb ik een heimwee naar mijn hutje in Kho Phi phi, en de snorkeltrip vond ik ook zo heerlijk. Worden jullie al knetter van de films die er overal maar dan ook overal gedraaid worden? Hier in Schotland (net een beetje anders maar ook leuk :) is alles top. Hard aan het werk als maatschappelijk werkster, is toch weer heel anders dan de Time Out. Ik vlieg voor kerst en oud&nieuw lekker naar huis, dus dat is wel fijn. Begin januari vlieg ik weer terug naar Schotland en betrek ik mijn appartementje hier.
    Doe de Reggae bar de groeten van me en drink een Bucket op mij!!
    Dikke kus en liefs vanuit de Highlands van Schotland.

• 16 December 2005 - 16:24

Michel:

Ik wil alleen maar kwijt (ik ben niet jaloers) dat het er geweldig (ik ben niet jaloers) uit ziet enzo (ik ben niet jaloers). Verder lekker bruin (ik ben niet jaloers)leuke mensen, drank, gezelligheid, liefde (ik ben niet jaloers)alle tijd van de wereld hebben (ik ben niet jaloers) en niet kunnen kiezen wanneer je nu toch (ik ben niet jaloers)weer naar de volgende locatie zou gaan(ik ben niet jaloers)of toch maar weer terug(ik ben niet jaloers). Of zullen we 1 maand vakantie houden of toch maar 2? (ik ben niet jaloers)
    Helemaal top! Geniet (ik ben niet jaloers)er lekker van en blijf zolang het kan (ik ben niet jaloers). Dat was eigenlijk het enige...enne JA NATUURLIJK BEN IK WEL JALOERS!!!!!!! Maar het is jullie gegund! Veel plezier nog!

Dikke kus!

Groetjes, Carola

• 23 December 2005 - 21:46

Sabrina:

dag lieve schatten,
    ik wil jullie hele fijne kerstdagen wensen en heel veel plezier onder jullie (kerst)palm boom!!
    dikke kus sabrina

• 24 December 2005 - 21:32

Majed&Ans:

Hoi lieverds,
    Nou jullie hebben al een boel gezien en gedaan natuurlijk, geweldig hoor ik zou ook graag een steentje bijdragen daar terplaatse, maar dat ligt wat moeilijk. Ondanks het leed lees ik dat jullie ook plezier hebben en genieten.
    Wij wensen jullie een fijne kerst en natuurlijk veel liefde en geluk in het nieuwe jaar. Groeten aan Arthur en Annet.
    Kus Majed&Ans

• 29 December 2005 - 23:11

Frank:

Hey Amigo's
    Fijn dat jullie het daar naar jullie zin hebben tussen die ellende.
    Ik wens jullie het allerbeste voor 2006. Binnenkort een verslag over hoe het mij hier vergaat.
    Groetjes Frank